OM KULLALAMM

 

Får får lamm och av får får man mycket. Det var så det började för oss. Vi som driver Kullalamm heter Otto och Anna Ramsay och vi ville bygga vår verksamhet på ett helhetstänkande. Så vi valde får som ger mycket, kött, ull, skinn, hjälper till med naturvård och så är de också behagliga och många gånger lättskötta djur.

 

  Vi startade 2008 med att ta över gården i Södåkra, ett par kilometer från Skäret, av Ottos föräldrar. Förutom fårskötsel så startade vi efter ett tag en gårdsbutik som snabbt fick många besökare, även det ett kretslopp som passade oss. Nu har vi flyttat gårdsbutiken till närliggande restaurangen Rut på Skäret, som vi också är delägare i.

 

  Vi började med att göra korv av alla dess slag. Därefter var vi på alla tänkbara marknader i nordvästra Skåne för att testa på om folk var sugna på att köpa lammkött. När vi tog över gården fanns det 50 tackor. Idag har vi cirka 300 som producerar cirka 500 lamm per år. Fåren är av raserna svensk finull/texel/suffolk. Våra får är välkända i Kullabygden och betar bland annat i många fina naturreservat.

 

De är fantastiska landskapsvårdare och bidrar till att hålla värdefulla marker öppna, som medhjälpare har vi Dixon, Lad, Uhr, Toro och Peg, vallhundar som älskar att jobba. Vi har även ett antal kor av rasen Belted Galloway som även de hjälper oss med betet. Fast det är fåren som har huvudrollen i Kullalamm.

Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100.000 kronor har tilldelats Otto Ramsay med lantbruksföretaget Kulla Lamm och restaurang Rut på Skäret i skånska Jonstorp. Otto är en sann entreprenör som håller i alla tåtar från jord till bord: uppfödning, gårdsbutik samt restaurang. Stipendiet delades ut av Riksmarskalk professor Svante Lindqvist vid Kungl. Skogs- och Lantbruks-akademiens högtidssammankomst i Stockholm den 28 januari.

Kullalamm, Gläntan 6, Skäret, info@kullalamm.se 0733-89 51 42